بالانس نبودن چرخ های یک خودرو، موضوعی بسیار حائز اهمیت است که صاحبان خودرو فقط وقتی دچار مشکل میشوند به آن توجه میکنند.
در مراحل تعویض لاستیک خودرو ، وقتی قرار است لاستیکی بر روی خودرو نصب شود ، بالانس کردن چرخها یکی از مراحل مهم است که در هیچ تعمیرگاهی از این مرحله چشم پوشی نمیشود .
اما چرا ؟
این موضوعی است که در این مقاله قرار است به آن بپردازیم.
به عنوان یک مالک خودرو که وظیفه نگهداری صحیح از ماشین را بر عهده داریم باید با مسائلی همچون ضرورت بالانس کردن چرخها، علائم بالانس نبودن لاستیکها و عوارضی که در پی دارد ، آشنا باشیم.
منظور از بالانس کردن چرخها چیست؟
حتی اگر بهترین مارک لاستیک خارجی یا بهترین مارک رینگ را برای خودروی خود خریداری کنید ممکن توزیع وزن محصول در سمت چپ و راست و بالا و پایین راست بصورت میلی گرم با یک دیگر متفاوت باشد.
حتی اگر رینگ و لاستیک نو اینطور نباشند، پس از استفاده از خودرو و رانندگی به دلیل موانع و نا همواریهای جادهای که طی میکنید، تغییرات بسیار جزئی بر روی نقاط مختلفی از لاستیک و رینگ شما بوجود میآید.
این تغییرات بسیار کوچک باعث میشود لاستیک به اصطلاح تاب بردارد و این چرخ در یک خط عمود به چرخش درنیاید.
از این رو وقتی میخواهند لاستیکی را بر روی خودرو نصب کنند، پس سوار کردن لاستیک بر روی رینگ ، توزیع وزن لاستیک را بوسیلهی وزنههای بسیار کوچکی متعادل میکنند.
ویدئوی زیر دقیقا نشان میدهد که بالانس کردن چرخ خودرو چگونه صورت میگیرد.
البته علاوه بر روش بالا که بالانس استاتیک نام دارد روش دیگری برای بالانس کردن چرخها وجود دارد که بالانس دینامیک نام دارد. ویدئوی زیر یک بالانس دینامیک را به نمایش گذاشته است.
بالانس نبودن چرخها را چگونه تشخیص دهیم؟
اگر لاستیک های شما بالانس نباشند ، ممکن است با گذر زمان و استفاده مداوم از خودرو ، مشکلاتی برای خودروی شما پیش بیایید که در بخش بعدی به این مشکلات خواهیم پرداخت. اما برای جلوگیری از رخداد این مشکلات باید با علائم بالانس نبودن چرخها آشنا شوید تا بتوانید این موضوع را تشخیص دهید.
مصرف لاستیک غیر یکنواخت
همه ما میدانیم که عمر مفید لاستیک یک موضوع جدیست و قرار نیست یک لاستیک تا ابد قابل استفاده باشد. با استفاده مداوم از خودرو آج لاستیک مصرف شده و عمق آج کاهش مییابد.
اما در صورتی که لاستیکهای شما بالانس نباشد ، خودروی شما به اصطلاح دچار لاستیک سایی شده و لاستیک بصورت غیر یکنواخت مصرف میشود.
با مشاهده تصویر زیر به راحتی این موضوع را میتوانید درک کنید.
پس اولین نشانهای که میتوانید بررسی کنید تا به بالانس بودن یا نبودن چرخهای خود پی ببرید ، چک کردن لاستیکهای فعلی ماشینتان هست.
کشیده شدن به یک طرف
دقیقا بهخاطر اتفاقی که در بالاتر مطرح شد (مصرف غیر یکنواخت لاستیک) در حالت رانندگی خودروی شما ممکن است به یک طرف کشیده شود. برای تست و بررسی این موضوع کافیست در یک محل امن شروع به رانندگی کنید و دستان خود را از روی فرمان بردارید.
اگر خودروی شما به یکی از طرفین چپ یا راست کشیده شد، احتمال دارد که به دلیل عدم بالانس بودن چرخهای شما باشد.(البته اگر مشکل جلوبندی و یا میزان فرمان نداشته باشید.)
نکته : حتما دقت کنید کنید در هنگام انجام این آزمایش سرعت شما پایین بوده و در محل خلوت و امنی انجامش دهید تا اتفاقی برای شما و دیگران نیوفتد.
لرزش فرمان
علت لرزیدن فرمان ماشین در سرعتهای بالا ( حداقل از سرعت ۸۰ کیلومتر بر ساعت) اغلب به موضوع عدم بالانس چرخها مربوط است.
این مورد یکی از علائم شایع بالانس نبودن چرخها میباشد که بسیار خطرناک هم میباشد. چرا که هر چقدر سرعت شما بالاتر رود ، میزان فرمان بیشتر خواهد شد و ممکن است باعث تصادفات شدید رانندگی شود.
بالانس نکردن چرخها علاوه بر لرزش فرمان موجب سفت شدن، کاهش فرمان پذیری و تعادل خودروی شما نیز خواهد شد.
بالانس نبودن چرخها میتواند پیامدهای بسیار سنگینی داشته باشد
عدم بالانس کردن چرخها ممکن است پیامدهای بسیار غیرقابل پیشبینی ، خطرناک و هزینهبری را برای شما داشته باشد. در ادامه برخی از مهمترین پیامدهای این موضوع را بررسی میکنیم.
- افزایش مصرف سوخت خودرو
- افزایش خطر تصادفات به دلیل فرمانپذیری ضعیف
- باعث ایجاد مشکلات جلوبندی میشود
- خرابی زود هنگام کمک فنرها
- ایجاد مشکل در سیستم ترمزگیری خودرو
- کاهش عمر مفید لاستیک
- ایجاد ترک بر روی لاستیک
سرویس بالانس دورهای لاستیک را جدی بگیرید
همیشه علاوه بر اینکه پس از خرید لاستیک به سراغ آپاراتی میروید و لاستیک شما بالانس میشود یک برنامه منظم برای سرویس بالانس لاستیک داشته باشید.
توصیه میشود این سرویس را با زمان تعویض روغن خود تنظیم کنید تا هیچوقت فراموش نشود. از آنجا که خرید روغن موتور برای خودرو حداکثر هر شش ماه یکبار واجب است، شما میتوانید از اپراتور سرویس خودروی خود بخواهید که بالانس چرخهای خودرو را نیز چک و بررسی کند.
از مزایای اینکار میتوان به :
- کاهش خطرات رانندگی
- کاهش مصرف سوخت خودرو
- کاهش لرز خودرو در سرعت بالا
- جلوگیری از به صدا افتادن کابین
- افزایش شتاب و چابکی ماشین
- افزایش عمر مفید لاستیک
اشاره کرد.
لازم به ذکر است که بگوییم ، علاوه بر بالانس دورهای چرخها هروقت که :
- لاستیک جدید خریدید
- به چاله ای بزرگ با سرعت بالا افتادید
- ضربهای جدی به خودرو وارد شد
- لاستیک پنچر خود را پنچرگیری کردید
به فکر بالانس مجدد لاستیک خود باشید.
جمع بندی
همانطور که مطالعه کردید ، بالانس نبودن چرخها ممکن است عوارض و پیامدهایی جدی برای شما داشته باشد. پس حتما علائم بالانس نبودن لاستیک های ماشین را در یاد داشته باشید و به محض ظهور این علائم سریعا برای رفع مشکل اقدام کنید.
حالا نوبت شماست!
ارزشمندترین دارایی ما در پیشران خودرو نظرات دوستان و مخاطبان ماست. از این رو بسیار خوشحال میشویم که نظرات و تجربیات با ارزش خود را با ما در کامنتها درمیان بگذارید تا هم ما و هم دیگر مخاطبان پیشران خودرو از این نظرات استفاده کنند.
منابعی که برای نگارش این محتوا مورد استفاده قرار گرفته : Pirelli , Les Schwab, Youtube.com